Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. augusztus 10., szombat

Szedres, cukormentes álom

A süteményhez egy szuper gyümölcsöt választottam, mégpedig a fekete szedret, aminek épp szezonja is van.
Néhány szóban bemutatnám ezt az édes csodaszert.
A szeder A, C és E vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort, magnéziumot, rezet is tartalmaz.Van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérjét, zsírt és szénhidrátot. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést.

30 dkg szeder
15 dkg zabpehely
10 dkg mandula
5 darab tojás
egy doboz cukrozatlan tejszín
10 dkg diabetikus csokoládé
30 dkg xilit
20  dkg margarin
1 kávésnakál sütőpor
1 citrom reszelt héjja

A sütemény tésztájához 20 dkg margarint habosra kevertem 15 dkg xilittel és laza mozdulatokkal hozzáadtam az 5 tojásfehérje felvert habját. A 15 dkg ledarált zabpelyhet, a mandulaörleményt és a sütőport, fél citrom reszelt héjját elkevertem a margarinos habbal. 3 felé osztottam a tésztát és külön - külön kisütöttem 180 fokos sütőben a kb. 20 centi körméretű lapokat.
A szederből félretettem a rétegek közé és a díszítéshez, majd a maradékot egy- két evőkanál vízzel és a fél citrom reszelt héjjával pár perc alatt pépesre főztem. Mikor egy kicsit kihült szitán áttörtem a gyümölcsöt. Ebből a gazdag szószból kivettem egy keveset a Coulisnak és egy picit édesítettem a xilittel. A maradékot vízgőz fölé raktam egy hőálló tálba az 5 tojás sárgájával és a maradék xilittel, majd krémes curd-öt főztem belőle. 25 - 30 perc alatt besűrűsödött, lehűtöttem és a felvert tejszínnel a szederrel és a mandulás piskótával összeállítottam a tortát, Amit a végén Coulis-sal körbecsorgattam.
Jó tanács, a piskóta eléggé omlik, a tojásfehérje és a mandula miatt, azért érdemes a sütőpapíron hagyni, amíg nem kerül a tortára, mert ezzel könnyebb lesz mozgatni. Viszont cserébe, nagyon finom és könnyű az egész torta.
Jól passzol a savanykás gyümölcs a tejszínhez és a mandulás tésztához. A tetejére étcsokoládéba mártott szederszemeket halmoztam díszítésnek, amitől méginkább hedonistának tűnik ez az amúgy nagyon is könnyed nyári édesség.
Egy szelet kalória tartalma nagyjából 200 kcal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése