Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. augusztus 31., szombat

Piros bársony, vagyis Red velvet cake

Természetellenesen piros piskóta hófehér krémmel. Ez a Red velvet süti. Emiatt vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják.
Ahhoz hogy megértsük miért is lett ilyen merész színű, amit különben Devil's food cake-nek, vagyis az ördög sütijének is hívnak, egészen vissza kell utaznunk az időben az ezernyolcszázas évek végi amerikába. Ekkoriban nem voltak közismertek a sütőben sült piskóták, esetleg a szerencsésebb családok készítettek gőzben készült pudingokat. Aminek az egyszerű oka, annyi volt, hogy vagy szabadtűzön készítették az ételeiket, vagy a fatüzelésű kályhán, aminek, ha volt is sütő része, nem igazán lehetett szabályozni a hőfokot. Ami a  kelt tésztáknál, kenyereknél nem akkora tragédia, mint egy piskótánál.
1850 - ben a sütőpor viszont meghozta az áttörést és megnyitotta a változatos, bonyolultabb sütik világát a háziasszonyok számára. Innen már egy lépésre voltak az egybensült piskóták után a réteges, habos sütik. Ezek közül az elsők között szerzett nagy népszerűséget magának a Red velvet.
Nah, de miért is pont ezt az extrém színű édességet kapták így fel akkoriban? Annie Farmer korai szakácskönyvében már szerepelt, mégpedig kakaóporral és répával színezve. Viszont, John A. Adams - nek, a The Adams Extract üzeme, ami 1888 - ban kezdte forgalmazni az ételszínezékeket és a fűszer kivonatokat egy idő után egyre kevesebbet forgalmazott a termékeiből. Mit tesz ilyenkor egy jó üzletember. Új ötlettel áll elő, ami nem volt más, hogy plakátokat készített a Red velvet - ről. A szöveg pedig arról szólt, hogy két üveg Adams piros ételszínező mellé egy ingyen Red velvet receptet kapnak a vásárlók.
Az ötlet bevált, a süti bekerült a konyhákba és a szakácskönyvekbe és a mai napig szívesen készítik, eszik nem csak az amerikaiak, hanem azóta már mindenütt a világon. A piros festéket a két világháború alatt kakaóporral és céklával váltották ki.
Napjainkban, amikor újra próbálják felfedezni a sok természetellenes élelmiszer után a natúr termékeket, sokan nem tartják túl egészségesnek a mélypiros színű piskótát. Ha viszont csak a fele mennyiségű piros festéket használjuk és a másik felét kiváltjuk a már fent említett kakaóporral és céklalével, az élvezet is megmarad és kevesebb vegyszert viszünk be a szervezetbe.


A recept pedig a piskótához.
2 és fél bögre liszt
2 teáskanál kakaópor
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál só
1 és fél bögre cukor
fél bögre puha vaj
2 nagy tojás
1 bögre tejszín
1 kávéskanál piros ételfesték
1 teáskanál ecet
1 teáskanál vanilia extract

Az átszitált lisztet, az átszitált kakaóporral és a fahéjjal egy tálba előkészítem. A vajat a cukorral és a vanília aromával habosra keverem, majd a két tojást is hozzáadok. Ha az ételfesték por állagú, akkor a liszthez keverem ezt is, ha folyékony, a tejszínbe öntöm. A vajas krémhez adom a lisztet, amikor szép egynemű akkor fellazítom a tejszínnel. Egybeöntöm a szódabikarbónát és a sütőport és gyorsan elkeverem az ecettel. Fel fog habosodni pillanatok alatt. Valójában ettől a művelettől lesz pirosas színű, az amúgy barna kakaópor. Gyorsan a piskótához adom és már mehet is a sütőbe. Akár több lapban is kisüthetjük, vagy egyben és utána szeleteljük 2 - 3 lappá. Mikor kisült rácson hagyom teljesen kihűlni.
A krém pedig,
50 dkg krém sajt
1 bögre tejszín
fél bögre porcukor
1 teáskanál vanília extract
A sajtkrémet habosra keverem a cukorral és az aromával, majd hozzáadom a felvert tejszínhabot és a piskótarétegek közé kenem. Egyrészét meghagyom, hogy kívűlre is jusson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése